Za bolje korisničko iskustvo i analizu posjeta stranice koristimo kolačiće. Za više informacija pritisnite ovdje.

Zašto krevet škripi?

Često se događa da nam veselje zbog kupovine nove spavaće sobe ili kreveta zasjeni to neugodno škripanje kreveta. Neki ljudi ga niti ne zamjećuju, naravno ako je dovoljno tiho, a ponekad može biti vrlo neugodno i utjecati loše na vaš san i odmor.

Ako vaš krevet škripi, a ne znate razlog pomažemo vam da otkrijete uzrok i pronađete rješenje za ovu neugodnu pojavu. Pa provjerimo zajedno ...

Glavni uzroci za krevet koji škripi

Za početak moramo napomenuti da svaki krevet nakon nekoliko mjeseci upotrebe može postati izvor škripanja neovisno o tome ima li krevet drveni, metalan okvir ili okvir s lamelama.

Ne samo krevet, škripati može i madrac, posebno one verzije madraca s Bonell oprugama. Madraci iz nižeg cjenovnog razreda isto tako mogu uzrokovati škripanje i ispuštanje zvukova tijekom upotrebe, a pogledajmo detaljnije što to točno uzrokuje škripanje u svim pojedinačnim primjerima.

Metalan krevet

Metalan krevet je jedan od "najtiših" kreveta gdje uz veliku vjerojatnost neće doći do škripanja, ako se krevet pravilno namontira i zategne. Kod jeftinijih i manje kvalitetnih modela će se kroz mjesec ili dva nažalost pojaviti škripanje zato ne bismo trebali štedjeti tijekom kupovine kreveta. Isto tako prilikom montaže konstrukcije metalnog kreveta treba voditi računa o dobroj zategnutosti vijaka jer u suprotnom to može biti razlog škripanja kreveta.

Treba obratiti pozornost i na lamele u okviru kreveta jer svaka lamela je umetnuta i pritvrđena u posebne utore te fiksirina u okvir. Ako je lamela nepravilno umetnuta i zatgnuta i to može biti jedan od razloga škripanja kreveta.

Drveni krevet

Drveni krevet prije ili kasnije zaškripi, pa čak i oni najkvalitetniji modeli od masivnog drveta nisu izuzeti od ove neugodne pojave. Razlog leži u dodirivanju ili trenju drvenih dijelova.

Ove dosadne "glazbe" se je teško rješiti, a neki proizvođači savjetuju demontažu kreveta i dodavanje ljepila na spojevima, no odluka je samo vaša jer ipak ovakav pothvat možda ipak nije dobra odluka, ako niste dovoljno stručni možete dodatno pogoršati situaciju.

Isto tako kao i metalni kreveti i drveni kreveti imaju lamele koje mogu škripati.

Glavni razlozi za madrac koji škripi

Nije samo krevet jedini izvor škripanja, škripati može i madrac, ali zašto madrac škripi kada su sve opruge u njemu izolirane tekstilom? Na to pitanje nema jednostavnog odgovora, a u nastavku teksta pogledajmo koji bi to bili razlozi za madrac koji škripi.

Madrac Bonnel

Standardna i jeftinija verzija madraca(Bonell) sadrži opružne međusobno povezane jedinice koje mogu biti spiralne ili napravljene po sistemu "cik-cak", a zaslužne su za ugodan san korisnika.

Ako želite razumjeti zašto takav madrac škripi pokušajte si zamisliti metalnu oprugu s navojem koja se tijekom opterećenja dodiruje s drugom oprugom te zbog trenja dolazi do zvuka koji percipiramo kao škripanje. Na početku se radi o gotovo nečujnom zvuku koji se kasnije, kada se elastičnost opruga smanji, poveća.

Madrac Pocket Spring (džepičaste opruge)

Madrac Pocket Spring sadrži neovisne opruge koje su pojedinačno obložene tekstilom te se ne dodiruju pa je tako trenje puno manje nego kod Bonell opruga. Tijekom opterećenja dolazi do povremenog trenja pa se nakon nekog vremena upotrebe može razviti umjereno škripanje koje nije jako izraženo i neugodno.

Treba napomenuti da su vlažni prostori potencijal za razvoj škripanja jer metal koji je izložen vlažnom prostoru uzrokuje hrđu pa za zaštitu od ove neugodne pojave savjetujemo upotrebu nepromočivog nadmadraca.

Madrac bez opruga

Madraci bez opruga ne sadrže metalne elemente no ponekad mogu ispuštati neugodne zvukove. A zašto? Radi se o tome da poliuretanska pjena koja se nalazi u ovoj vrsti madraca tijekom pritiska ispušta zrak iz jedne ćelije u drugu i upravo to ispuštanje zraka uzrokuje neugodne zvukove. Ovaj nedostatak je jače izražen kod jeftinijih madraca zbog niskokvalitetne pjene dok se kod skupljih modela ova pojava događa vrlo rijetko.

Vrlo važno: svaki proizvod, krevet ili madrac u svom opisu sadrži podatak o najvećoj dozvoljenoj težini. Ako se taj parametar redovito premašuje treba imati na umu da će artikl imati kraći vijek upotrebe od navedenog.

Ukoliko se dvoumite i imate pitanje vezano za bilo koji artikl iz naše ponude u webshopu href="/">Svijetnamještaja.hr svakako kontaktirajte naše prodajne savjetnike koji će vam rado pomoći.


Imaš pitanje?

MIŠLJENJA STRANAKA

Tabure Kelim

   Ivana - 2022-04-14

Luksuzan , jednostavan i kvalitetan tabure tkanine velvet. Prodavač ljubazan i odlična podrška.

+ Tabure tkanine velvet, kvalitetan i jednostavno luksuzan. Može poslužiti i kao tapecirani stolić..

Stolić za dnevni boravak Cortina

   Ivan Slade - 2022-04-07

predivan stolić, jednostavna montaža, umjetničko djelo u dnevnom boravku, još je lijepši u prostoru nego na slikama

+ Predivan stolić, u živo lijepši nego na slikama

- nema

Krevet Monaco - 90x190 cm

   Jelena Milošević - 2022-04-06

Kvalitetan i čvrst krevet koji smo uspješno sastavili, jako smo zadovoljni.

Krevet Wenecja 160x200 cm

   TAMARA Vapnar - 2022-03-10

Tražimo braćni krevet..npr.ko Venecja..160 × 200 da ima kutiju za posteljinu..i da je u cijeni uključen madrac i podnice..koja cijema..kaj oreporučste nam..i provukli bi na dajners na 2 il 3 god...do 3000 kn..

Set za predsoblje Stella

   Petra - 2022-02-22

Odlicna suradnja. Komoda odgovara opisu. Sve super

+ Taman dimezija da ne zauzima puno prostora

- Nema nedostataka

Trosjed s ležajem Novelty 160 cm - dark grey

   jagodica k - 2022-01-23

Isporuka iznenađujuće brza, trosjed odličan!! Jako zadovoljni, preporuke proslijeđene prijateljima. Hvala vam!!

Dvosjed Neva 2

   Jasna - 2021-11-25

Jako zadovoljni kupovinom! Kauč izgleda solidnije od većine sličnih na našem tržištu. Promptan odgovor na upite, dostava u dogovorenom roku. Puno hvala ljubaznom osoblju i na stručnim savjetima pri odabiru tkanine.

+ potpuno odgovara slikama i opisu, čvrst okvir, tvrđa spužva, udoban za sjedenje, lako se pretvara u ležaj

- jastuci su udobni, ali su nešto manji od naslona za leđa

3D PCV panel Svijetli kamen

   Josip - 2021-11-22

Koliko panela ima za taj novac?
GOR