Za bolje korisničko iskustvo i analizu posjeta stranice koristimo kolačiće. Za više informacija pritisnite ovdje.
IZABERITE DRŽAVU:

Savjeti za njegu drvenog, staklenog i metalnog namještaja

Kupovina novog namještaja predstavlja ugodno i nezaboravno iskustvo, a novi namještaj u našem domu budi osjećaje zadovoljstva i nove pozitivne energije: miris prirodnog drveta ili dodir sjajne glatke površine hladnog ali elegantnog metala – takvi trenuci nas doista razvesele i čine sretnima.

Kupovina omiljenog komada namještaja i odabir odgovarajuće lokacije za namještaj u našem domu je polovica uspjeha, a kako bi namještaj što duže potrajao i zadržao svoj prvotni izgled potrebno ga je pravilno njegovati što isto tako ovisi o vrsti materijala. Pogledajmo kako njegovati različite vrste materijala.

Prirodno drvo

Glavni neprijatelj drvenog namještaja je osjetljivost na vlagu, previše vlage vodi do deformacije namještaja, a isto možemo reći i za okolinu s premalo vlage koja dovodi do isušivanja namještaja. Vrlo česte promjene vlažnog i suhog zraka u prostoru uzrokuju oštećenje namještaja, utjecaj sunčevih zraka, kemijskih tekućina ili drugih mehaničkih utjecaja mogu negativno utjecati na promjene u izgledu i strukturi namještaja.

Kako brinuti o namještaju od masivnog drveta?

 • održavanje konstantne unutarnje temperature;
 • na namještaj ne odlažite vruće predmete, izbjegavajte čišćenje teškim sredstvima za čišćenje;
 • tijekom opremanja prostora pazite da namještaj ne izlažete direktnoj sunčevoj svjetlosti;
 • povremeno koristite lak za drvo.

Kako čistiti namještaj?

 • Čišćenje lakom uklanja sve nečistoće s površine, vraća prvotni sjaj namještaju i stvara na površini zaštitni sloj koji čuva namještaj od vlage i sunčeve svjetlosti.
 • 'Prirodna sredstva za čišćenje'. Pomoću starih recepata iz bakine škrinjice postiže se odličan učinak čišćenja potpuno na prirodan način bez štetnog utjecaja na okoliš. Za različite materijale i površine postoje posebna domaća sredstva, tinkture i paste za njegu namještaja od punoga drva ili furnira. Omiljeni domaći sastojci za čišćenje su biljno ulje, ocat, sok od limuna i drugi prirodni sastojci, no treba napomenuti da učinkovitost ovih komponenti treba uzeti s rezervom i oprezno ih koristiti kako ne bi došlo do oštećenja drvenog namještaja.

Gore navedena pravila vrijede i za materijale u imitaciji drveta kao što je npr. medijapan.

Staklo

Staklo je lijep estetski privlačan materijal koji se odlično nadopunjuje s drugim vrstama materijala, može se koristiti kao samostalan materijal (stakleni stolić) ili kao nadopuna drugim materijalima (staklene police). Staklo je vizualno privlačan i zanimljiv materijal kojeg je potrebno redovito čistiti i održavati kako bi zadržalo svoj prvotni izgled.

Kako održavati stakleni namještaj?

 • Glavni nedostatak stakla je krhkost i sklonost oštećenju pa je potrebno voditi računa o izbjegavanju mehaničkih oštećenja, a isto vrijedi i za transport staklenog namještaja;
 • koristite posebna kemijska sredstva za čišćenje stakla. Ne koristite abrazivna sredstva za čišćenje;
 • za svakodnevno čišćenje nečistoća i uklanjanje prašine koristite pamučne ili krpe od mikrovlakana;
 • za očuvanje površine stola možete koristite staklene ploče.

Metal

Metalan namještaj (pojedinačni elementi, umetci itd.) je praktičan, izdržljiv i u korak s vremenom te modnim trendovima, od metala se izrađuju kreveti, metalne klupe, stolice i mnogo drugih elemenata namještaja. Što se tiče održavanja namještaja od metala možemo naglasiti da je metal vrlo nezahtjevan materijal, no svakako ga je potrebno održavati i čistiti.

Kako održavati metalan namještaj?

 • Metalan namještaj obično sadrži premaze od kroma, bakra ili zlata, takve površine je potrebno redovito čistiti s mekanom krpom ili spužvicom. Komadić tkanine od flanela namočen u kalijev dikromat odlično djeluje za poliranje;
 • ne savjetuje se upotreba abrazivnih sredstava za čišćenje (tekstura može oštetiti površinu namještaja);
 • namještaj koji je izložen vremenskim utjecajima treba povremeno zaštiti uljanom bojom;
 • polimerni premaz možemo obnoviti polimernim aerosolom koji se upotrebljava na očišćenoj i suhoj površini;
 • tamne mrlje koje se povremeno pojavljuju na metalnoj površini se mogu jednostavno odstraniti amonijakom.

Za sva pitanja koja se odnose na njegu namještaja se uvijek možete obratiti našim prodajnim savjetnicima iz webshopa Svijetnamještaja.hr.


Imaš pitanje?

MIŠLJENJA STRANAKA

Dvosjed Neva 2

   Jasna - 2021-11-25

Jako zadovoljni kupovinom! Kauč izgleda solidnije od većine sličnih na našem tržištu. Promptan odgovor na upite, dostava u dogovorenom roku. Puno hvala ljubaznom osoblju i na stručnim savjetima pri odabiru tkanine.

+ potpuno odgovara slikama i opisu, čvrst okvir, tvrđa spužva, udoban za sjedenje, lako se pretvara u ležaj

- jastuci su udobni, ali su nešto manji od naslona za leđa

3D PCV panel Svijetli kamen

   Josip - 2021-11-22

Koliko panela ima za taj novac?

Boxspring krevet Jasmina 180x200

   Marina Pap - 2021-10-27

Krevet je odličan,za kraljeve,sve preporuke?

+ Lijep,lagan,jednostavna montaža

Krevet Michigan 90x200 cm sonoma hrast

   Marija - 2021-10-10

Prezadovoljna sam kupovinom.

Kutna garnitura Menor

   Nikolina Juretic - 2021-04-30

Garnitura je stigla (u Zagreb) 3 tjedna prije predvidenog datuma dostave. Materijal, boja, dimenzije, sve potpuno odgovara opisu i slikama na stranici. Kad smo narucili namjestaj (narucili smo i blagovaonski stol osim garniture), sutradan smo primili poziv osoblja kojima smo potvrdili narudzbu i sve specifikacije proizvoda. Takoder su nas zvali 2 dana prije dostave da se najave i provjere hocemo biti doma. Prezadovoljni smo i namjestajem i uslugom! Najtoplije preporuke.

Stol na razvlačenje Nika 140 cm

   Nikolina Juretic - 2021-04-30

Odlican stol, nemamo rijeci. Prezadovoljni smo i proizvodom i uslugom, najtoplije preporuke!

Krevet na kat Roomy 90x200 cm

   Željko - 2021-04-29

Jako lijep i velik te komforan krevet na kat

+ Velik i lijep krevet

- Zahtjevna montaža

Nadmadrac Aero Memory

   Ana - 2021-04-27

Na prvu mi se činilo da je nadmadrac pretvrd kad legneš, ali nije, odličan je, super spavam, ne bole me više zglobovi, astma se smirila jer sam alergična na prašinu i grinje. Naručila sam jedan nadmadrac za psa, dala ga prepoloviti i sad i pas više ne dolazi na krevet.

+ Niti pretvrd niti premekan nadmadrac, ima memorijsku pjenu zbog koje se odlično prilagođava težini tijela, navlaka je od kvalitetnog materijala i definitivno štiti od grinja.

GOR