Za bolje korisničko iskustvo i analizu posjeta stranice koristimo kolačiće. Za više informacija pritisnite ovdje.

Savjeti za njegu drvenog namještaja

Drveni namještaj je od davnina cijenjen radi teksture, boje i mirisa drveta koji ističu lijep izgled, kvalitetu i trajnost namještaja. No, svaka medalja ima i svoju drugu stranu pa tako i ovdje treba napomenuti višu konačnu cijenu proizvoda, posebno kada govorimo o masivnom drvetu.

Zato kupci daju prednost namještaju koji je izrađen od materijala u imitaciji drveta. Npr.: iveral i medijapan mogu u potpunosti oponašati izgled strukture drveta, a njihovi troškovi proizvodnje su nekoliko puta niži u usporedbi s troškovima proizvodnje namještaja od masivnog punog drveta. Još jedna velika prednost iverala i medijapana leži u bogatstvu različitih nijansi i tekstura koje proizvođači koriste.

Dobro je znati

Iverica. Neoplemenjena ili neobrađena iverica je proizvod na bazi drva izrađen posebnom tehnikom kontinuiranog prešanja sušenog drvnog iverja, određene veličine, pod visokim tlakom i temperaturom uz dodatak ljepila. Najčešće služi kao osnova na koju se postavlja dekorativna površina, čime nastaje oplemenjena iverica ili iveral.

MDF-ploče ili medijapan su izrađuju po sličnom principu uz korištenje srednje guste homogene vlaknatice proizvedene od usitnjenog drva uz minimalan dodatak veziva.

Iverica se u usporedbi s masivnim drvetom razlikuje u mnogočemu pa je važno napomenuti da sastavljene artikle od iverice ne preopteretite i da težinu jednakomjerno podijelite npr. u kuhinjskom ormariću ili ormaru za odjeću.

Iverica se vrlo često koristi u proizvodnji ormara svih dimenzija, ali i u proizvodnji tapeciranog namještaja različitog cjenovnog ranga.

Namještaj od iverice ili medijapana se u usporedbi s masivnim namještajem lakše i jednostavnije sastavlja, rastavlja i transportira.

Životni vijek namještaja od iverice ili medijapana uvelike ovisi o kvalitetnoj i pouzdanoj montaži koja će spriječiti deformaciju elemenata, pod time mislimo na upotrebu odgovarajućeg alata, vijaka, vodilica itd.

Koji su idealni uvjeti za namještaj od iverice ili medijapana?

  • Optimalna temperatura područja u kojem se nalazi namještaj iznosi od + 10 do + 40 Celzijevih stupnjeva, još jedan važan čimbenik je vlažnost zraka koja se u idealnom slučaju ne bi trebala često i iznenada mijenjati, optimalne vrijednosti iznose od 65–85 % vlage u zraku.
  • Direktan kontakt iverice ili medijapana (posebice iverala) s vlagom je vrlo nepoželjan jer vlaga usprkos zaštitnom sloju vrlo brzo prodire u vlakna što uzrokuje deformaciju ploče.
  • Za namještaj od iverice ili medijapana se ne preporučuje blizina stalnog izvora topline pa namještaj ne postavljajte u blizini radijatora, električnih grijalica i drugih izvora topline kako ne bi došlo do isušivanja i deformacije namještaja.

Kako održavati namještaj od iverice ili medijapana?

Za njegu namještaja od iverice ili medijapana vrijede slična pravila i preporuke.

Za čišćenje prašine koristite običnu mokru krpu s blagom otopinom deterdženta te posušite suhom pamučnom krpom ili krpom od mikrovlakana, možete koristiti i obične maramice koje apsorbiraju vlagu i ne ostavljaju tragove čišćenja.

Upotreba tvrdih ili materijala s grubom površinom za čišćenje namještaja od iverice ili medijapana nije primjerena i preporučljiva jer može oštetiti dekorativni premaz namještaja i rubove pa izbjegavajte ovakve materijale tijekom čišćenja.

Koja sredstva za čišćenje koristiti?

Ako na površini namještaja od iverala ili medijapana nastanu mrlje potrebno ih je što prije odstraniti kako mrlje ne bi prodrle što dublje u površinu namještaja.

Za uklanjanje masnih mrlja savjetujemo upotrebu sapunice, octa ili alkohola, za uklanjanje masnoće s površine namještaja od medijapana koristimo sapunicu ili amonijak, a možete koristiti i otopinu octa, vode ili soka od limuna.

Nakon uspješnog uklanjanja mrlja namještaj dodatno ispolirajte kako bi obnovili prvotni izgled namještaja i vratili mu početni sjaj, za dublja površinska oštećenja koristite flomastere za korekciju drvenih površina.

Online trgovina Svijetnamještaja.hr nudi vrlo široku paletu namještaja od iverala i medijapana. Kupovina u našem webshopu se uvijek isplati jer nudimo namještaj po niskim cijenama te cjelovitu uslugu od ponude do montaže.


Imaš pitanje?

MIŠLJENJA STRANAKA

Tabure Kelim

   Ivana - 2022-04-14

Luksuzan , jednostavan i kvalitetan tabure tkanine velvet. Prodavač ljubazan i odlična podrška.

+ Tabure tkanine velvet, kvalitetan i jednostavno luksuzan. Može poslužiti i kao tapecirani stolić..

Stolić za dnevni boravak Cortina

   Ivan Slade - 2022-04-07

predivan stolić, jednostavna montaža, umjetničko djelo u dnevnom boravku, još je lijepši u prostoru nego na slikama

+ Predivan stolić, u živo lijepši nego na slikama

- nema

Krevet Monaco - 90x190 cm

   Jelena Milošević - 2022-04-06

Kvalitetan i čvrst krevet koji smo uspješno sastavili, jako smo zadovoljni.

Krevet Wenecja 160x200 cm

   TAMARA Vapnar - 2022-03-10

Tražimo braćni krevet..npr.ko Venecja..160 × 200 da ima kutiju za posteljinu..i da je u cijeni uključen madrac i podnice..koja cijema..kaj oreporučste nam..i provukli bi na dajners na 2 il 3 god...do 3000 kn..

Set za predsoblje Stella

   Petra - 2022-02-22

Odlicna suradnja. Komoda odgovara opisu. Sve super

+ Taman dimezija da ne zauzima puno prostora

- Nema nedostataka

Trosjed s ležajem Novelty 160 cm - dark grey

   jagodica k - 2022-01-23

Isporuka iznenađujuće brza, trosjed odličan!! Jako zadovoljni, preporuke proslijeđene prijateljima. Hvala vam!!

Dvosjed Neva 2

   Jasna - 2021-11-25

Jako zadovoljni kupovinom! Kauč izgleda solidnije od većine sličnih na našem tržištu. Promptan odgovor na upite, dostava u dogovorenom roku. Puno hvala ljubaznom osoblju i na stručnim savjetima pri odabiru tkanine.

+ potpuno odgovara slikama i opisu, čvrst okvir, tvrđa spužva, udoban za sjedenje, lako se pretvara u ležaj

- jastuci su udobni, ali su nešto manji od naslona za leđa

3D PCV panel Svijetli kamen

   Josip - 2021-11-22

Koliko panela ima za taj novac?
GOR